ds

Wat is Kieskompas?

Kieskompas is een onderzoeksinstituut dat politieke en maatschappelijke opinies in beeld brengt. Dat doen we door het inzetten van online en offline stemhulpen, het uitvoeren van panelonderzoek en het organiseren van events.

Onze bekendste tool is het Kieskompas. Daarmee informeren we in de eerste plaats kiezers. Met de data wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan en verwerkt tot interessante en relevante content voor de media. Zo maken we verkiezingen inzichtelijk, laten we zien wat de belangrijkste politieke kwesties zijn en waar de verschillende partijen voor staan. En zo helpen we kiezers met het maken van een weloverwogen keuze. Met een hogere opkomst als een prettig bijeffect.

Kieskompas heeft wetenschappelijke roots en is ingebed in de academische gemeenschap van de Vrije Universiteit Amsterdam. Het werkt volgens een beproefde wetenschappelijke methodiek en is volstrekt onafhankelijk. We opereren internationaal: sinds onze oprichting in 2006 hebben ruim 45 miljoen mensen in meer dan 50 landen een van onze Kieskompassen ingevuld.

Het bedrijf Kieskompas wordt gevormd door een groep betrokken en enthousiaste wetenschappers, fighting political analphabetism.

Onze producten

ONLINE KIESKOMPAS

Het online Kieskompas is een onafhankelijke en objectieve online applicatie waarmee kiezers hun eigen politieke opvattingen kunnen vergelijken met de officiële standpunten van politieke partijen. Kieskompas geeft bezoekers geen dwingend ‘stemadvies’, maar plaatst hen (op basis van hun antwoorden op 30 stellingen over de belangrijkste politieke vraagstukken) in het politieke landschap te midden van alle partijen. De plaatsing van de politieke partijen gebeurt op basis van een beproefde wetenschappelijke methode.

DATA DRIVEN JOURNALISM

Onze Kieskompassen en panelonderzoeken verzamelen belangrijke en wetenschappelijk relevante data over partijposities en bieden een waardevolle kijk in de (plaatselijke) opiniestructuren. Door deze unieke en interessante informatie met lokale, regionale en landelijke media te delen kunnen nieuwsberichten, informatieve achtergrondverhalen en zelfs complete programmaformats ontwikkeld worden.

Regelmatig zijn mediapartijen dan ook opdrachtgever voor een Kieskompas en/of voor het uitvoeren van gericht panelonderzoek. In overleg met de redacties stellen we onderwerpen vast, waarover Kieskompas data en analyses gaat aanleveren. Deze mediacontent stelt redacties in staat om unieke, relevante en onderscheidende verhalen te maken. Dat noemen we data driven journalism, erg belangrijk in tijden van fake news!

Bent u geïnteresseerd in interessante en unieke informatie om nieuwsberichten, informatieve achtergrondverhalen of zelfs complete programmaformats te onwikkelen? Neem dan contact op via info@kieskompas.nl. Een leuk voorbeeld is dit artikel van Omroep Gelderland.

ONDERZOEK, OOK VOOR U!

Onze kieshulpen en andere tools verzamelen belangrijke en wetenschappelijk relevante data over partijposities en genereren diverse waardevolle databases met gebruikersdata. Heel veel wetenschappers en organisaties maken gebruik van deze data voor wetenschappelijk onderzoek of beleidsontwikkeling.

Wetenschappelijk onderzoek voor beleidsontwikkeling
Kieskompas voert (uitgebreide) wetenschappelijke onderzoeken uit. Dat doen we bijvoorbeeld om overheden bij te staan bij beleidsvorming omtrent opkomstbevordering of  democratische vernieuwing. Zo komen we er achter wat hen bezighoud en wat ze belangrijk vinden. Belangrijke informatie voor bestuurders en beleidsmakers om de juiste beslissingen te maken. Die opiniestructuren kunnen ook organisaties helpen om input te leveren voor beleidsontwikkeling. Zo voerden we bijvoorbeeld onderzoek uit naar de mening van de Nederlander over de veestapel in Nederland of de kolenoverslag in Rotterdam.

Wetenschappelijk onderzoek, ook voor U
Dankzij de Kieskompassen in meer dan 45 landen beschikt Kieskompas over uitgebreide panels van respondenten. We raadplegen hen geregeld om meer inzicht te krijgen in maatschappelijke en politieke opinies. We bieden ook academici en studenten een platform om hun onderzoek op een wetenschappelijk verantwoorde manier uit te voeren. We staan hierbij voor onderzoek op maat! Kieskompas kan je helpen met het opstellen van je wetenschappelijk verantwoorde vragenlijst. We voeren uitgebreide analyses uit op de verzamelde data en leveren een uiterst inzichtelijk rapport van de resultaten! 

Bent u geïnteresseerd om een aantal maatschappelijk en politiek geëngageerde vragen in ons panel mee te laten lopen of wilt u een uitgebreid onderzoek (laten) uitvoeren? Stuur ons even een mailtje via info@kieskompas.nl, en dan vertellen we je graag meer over de mogelijkheden!

KIESKOMPAS EVENTS

Kieskompas organiseert verschillende live events, gebaseerd op de systematiek van de online variant van het Kieskompas. Tijdens deze events gaan de deelnemers letterlijk de vloer op. Op de vloer liggen grote kleurrijke Kieskompas-matten die overeenkomen met de vijf antwoordmogelijkheden: helemaal mee eens, mee eens, neutraal, niet mee eens, helemaal niet mee eens.

Dit opzet is uitgewerkt in twee aparte formats: ‘het Levend Kieskompas-debat’ en het ‘Kieskompas in de klas’. Tijdens het Kieskompas-debat nemen lijsttrekkers of andere politici plaats op de matten, en dienen zij aan de hand van stellingen hun positie te vertegenwoordigen. Het Kieskompas in de klas nodigt leerlingen actief uit om plaats te nemen op de positie die hun mening omtrent de stellingen het beste weergeeft. De stellingen zijn toegespitst op de specifieke leefwereld van jongeren en maatschappelijke issues in hun schoolomgeving.

Beide formats kunnen natuurlijk door elkaar lopen, waarbij lijsttrekkers samen met de jongeren positie nemen op de Kieskompas-matten.

POLITIEKE PERSONA

Wat voor politiek persona ben jij? Op basis van uitvoerig onderzoek clusters Kieskompas politiek-maatschappelijke opvattingen en overtuigingen, en worden deze teruggebracht tot verschillende politieke persona's. Via een online tool kom je uit bij de politieke persona die past bij jou en kun je jezelf met de andere persona's vergelijken. De persona-applicatie van het Kieskompas is daardoor het hele jaar lang interessant en relevant, omdat het niet gebonden is aan een verkiezing. Deze tool bevordert het politieke bewustzijn en levert inzicht op over verschillen en overeenkomsten in vergelijking met anderen. Lees meer over ons project in Australie in The Sydney Morning Herald.

Panelonderzoek

Aanmelden panel

Hoe gaan wij met uw gegevens om?

Bij Kieskompas doen we veel onderzoek. Dat doen we met de data uit de Kieskompassen, maar ook door het uitvoeren van uitgebreid panelonderzoek. In elk land waar we een Kieskompas hebben gerealiseerd, kunnen we grote groepen mensen bevragen (zoals bijvoorbeeld in bijna alle EU landen). Opdrachtgevers zijn overheden, politieke partijen, pr-bureaus en belangenorganisaties; partijen die geinteresseerd zijn in opiniestructuren rondom vaak ingewikkelde onderwerpen. 

Bent u geïnteresseerd om een aantal maatschappelijk en politiek geëngageerde vragen in ons panel mee te laten lopen of wilt u graag een onderzoek (laten) uitvoeren? Kijk dan even hierboven bij 'Onze producten' of stuur ons een mailtje naar info@kieskompas.nl, en dan vertellen we u graag meer over de mogelijkheden!

Aanmelden voor het Kieskompas-panel
Kieskompas voert wetenschappelijk onderzoek uit. En daar kunt u aan bijdragen! Af en toe ontvangt u dan van ons een interessante vragenlijst over politieke of maatschappelijke ontwikkelingen. Zo helpt u wetenschappelijk en onafhankelijk onderzoek een stapje vooruit. Mooi, toch?

Wanneer u zich aanmeldt, worden uw gegevens verwerkt en voor niet meer dan 15 jaar opgeslagen. U kunt zich op elk moment voor het Kieskompas-panel afmelden door een mail te sturen naar info@kieskompas.nl of onderaan bij één van de mails op de 'afmeldknop' te klikken.

Recente Kieskompassen en onderzoeken

Wahl-kompass Hessen 2018

Navigatore Elettorale. VAA

Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Public perceptions towards taxing digital companies in six countries

Raadsleden: we verliezen macht door samenwerkingsverbanden (Omroep Gelderland)

Meerderheid Kieskompas-bezoekers voor voorrang van A'dammers op woningmarkt (AT5)

Kieskompas: Rutte blijft favoriet als premier

Milieu en klimaat belangrijk bij uitbrengen stem, blijkt uit enquête

Frankfurt Wahl-kompass. VAA

Wat voor soort Aussie ben jij? Australie 2017

EUVOX. EU parliamentary elections 2014. VAA

Midden-Groningen Gemeenteraadsverkiezingen 2017

Niedersachsen LandesWahlKompass. Deelstaatverkiezing Nedersaksen 2017

UvA studentenraadverkiezingen 2017

Britse Lagerhuisverkiezingen 2017

Primaries of the left France 2017. VAA

Politieke persona's in Iran 2017

BundesWahlKompass. Duitse Bondsdagverkiezingen 2017. VAA

Franse presidentsverkiezingen 2017

VVD werd bijna iedere verkiezing conservatiever

Iframe

De online tool Kieskompas is ook beschikbaar als iframe. Via zo'n iframe kunnen opdrachtgevers het Kieskompas eenvoudig integreren in hun eigen website. Dit zorgt voor meer traffic en een langere verblijfsduur op de website. Zeker voor mediapartijen een uitstekende manier  om de gebruiker meer inzichten te geven, waardevolle interactie aan te bieden en advertentieruimte slim te benutten. 

Team

André Krouwel

Oprichter en academisch adviseur

Willem Blanken

Directeur

Oscar Moreda Laguna

Operations manager

Yordan Kutiyski

Datamanager en onderzoekscoördinator

Vanelly Ellis

Projectmanager

Tom Etienne

Projectmanager

Jeroen van Lindert

Projectmanager

Beau Etienne Remerij

Junior data archivist

Kyra Bos

Externe bijdrager

Philipp Thomeczek

Externe bijdrager

Partners

Voor wie?